Blog

Laat je inspireren door onze blogs en haal het beste uit je sportieve lifestyle!

Fitness

word sterker

Haal het beste uit jouw workout!

Voeding

Eet gezond

Haal het beste uit jouw workout!

Afvallen en trainen: zo werkt het

Een gezond lichaam behouden is voor velen een uitdaging. Suikers en gefabriceerd eten vol ongezonde koolhydraten liggen constant op de loer. Waakzaam proberen ze een weg te vinden naar jouw maag, waarna ze de ongewilde vetlaag rond de buik en heupen vormen.

Eenmaal aangekomen blijkt het bijzonder lastig om af te vallen. In theorie is het vrij simpel: verbrand per dag meer calorieën dan je binnenkrijgt. Dit wordt een negatieve energiebalans genoemd.

Calorieën tellen 

Een handig hulpmiddel is MyFitnessPal. In deze mobiele app kun je achterhalen hoeveel calorieën jij per dag mag nuttigen. Ook kun je makkelijke de calorieën tellen, waardoor je de voedingsbalans minutieus kunt bijhouden.

Sporten om af te vallen

Wil je grote stappen zetten, dan zul je moeten sporten. Beweging zorgt er allereerst voor dat je meer calorieën verbrandt, wat uiteraard gunstig is voor de negatieve energiebalans. Ook zul je dankzij trainingsregime geestelijke progressie maken, in de regel geldt immers: sporten doet gezond eten en gezond eten doet sporten. Het is gouden huwelijk voor eenieder die wil afvallen.

Wie de sportschool induikt, zal ook een derde voordeel ervaren: spiergroei. Beschouw fitness als een manier om het lichaam te vormen. Gezond eten zorgt dat je (buik)vet kwijtraakt, terwijl fitness-oefeningen een strakker lichaam bewerkstelligen.

Het zwaaien met gewichten heeft overigens nog een extra groot voordeel. Wie de spieren traint, zal spierpijn ervaren. Dit een een goed teken. Spierpijn is niks anders dan spieren die zich moeten herstellen van de ‘schade’ die jij hebt aangericht. Dit herstelproces kost energie en die energie wordt aangeleverd door het lichaam vanuit voeding en overtollige energiereserves , waaronder vet. Krachttraining zorgt dus voor langdurige vetbranding.

Wel of geen supplementen? 

Wie ijzer vreet als Arnold Schwarzenegger, heeft hulpmiddelen nodig in de vorm van supplementen. Eiwitten zijn de bouwstenen van gezonde spieren. Je vindt het stofje in natuurlijke voeding, denk aan: kwark, vlees en vis. Afhankelijk van de hoeveelheid eitwitten die je nodig hebt, kun je jouw dieet aanvullen met een eiwitshake. Een snelle, relatief goedkope en calorie-lage oplossing. Lees wel eerst dit artikel en voorkom beginnersfouten.

Ook creatine wordt veelal gebruikt door krachtsporters. Dit onschuldige stofje (je vindt het in lagere doseringen ook in voeding) kunnen je net dat beetje extra energie geven tijdens het sporten.

Dieet en voedingsschema 

De theorie is dus redelijk eenvoudig, maar hoe pak je het in de praktijk aan? Een specifiek dieet kan helpen, zoals het vastdieet of het populaire pioppi-dieet. Toch bestaat er geen wondermiddel en zul je hard moeten werken om af te vallen. Om voor jezelf kaders te schetsen, kun je een voedingsschema en een trainingsschema opzetten. Succes!